Aamuaurinko paistaa keittiöön

Aamuauringon paistaminen keittiöön on hyvä lähtökohta talon suunnittelulle. Aurinko alkoi pastaa myös elämään, kun maalle rakennetun talon myötä päästiin eroon kaupungin kiireisestä elämänrytmistä.

Elämässä voi tulla yllätyksenä vastaan asioi­ta, jotka auttavat huomaamaan omat mahdollisuutensa suuren elämänmuutoksen te­kemiseen. Päivi Latvalan ja Jari Lappalaisen elämässä tällainen yllättävä asia oli perintömökki. Siellä koettiin todeksi luonnon rauhoittava voima ja huomattiin, että kummankaan työ ei vaadi kaupungissa asumista. Päivi on ammattitaiteilija ja Jari on kotona toimistoaan pitävä yrittäjä. Oli aika muut­taa maalle ja vastaanottaa turhista kiireistä vapaa arki.

Pariskunnan asunto oli Jyväskylässä, Keski-Suomi oli vakiintunut kotiseuduksi, vaikka kumpikaan ei ole sieltä syntyisin. Jyväskylän seudulle haluttiin jäädä ja maalle muuttoa ryhdyttiin järjestämään vauhdilla etsimällä val­mista hirsi taloa tai maatilaa uudeksi kodiksi.

Oikealta tuntuva talo oli myynnissä Uuraisilla, Päivi ja Jari ihastuivat ensinäkemällä mansardikattoiseen hir­sitaloon. Kauppa olisi syntynyt nopeasti, mutta talon si­jasta kaupat tehtiinkin tontista. Naapurustosta päästiin ostamaan 8800 neliön suuruinen palsta kosken partaalta. Paikka soveltui täydellisesti pariskunnan toiveiden mukaiselle maalaistalolle. Uuraisten vakaasta kunnasta tuli pariskunnan uusi kotipaikka. Muuttomatkaa Jyväskylästä kertyi vain parisenkymmentä kilometriä.

Mansardikattoinen hirsitalo oli ulkonäöltään Päivin ja Jarin makuun täydellinen, vielä kun se oli tehty aidoista Lapin vanhoista aihkihirsistä. Kun kuultiin, että naapuri talon hirret oli ostettu Vaaran Aihkitaloilta, otettiin suo­raan yhteyttä sinne ja projekti polkaistiin käyntiin.

Kun pariskunta näki Uuraisilla mansardikattoisen aihkihirsitalon, he halusivat samanlaisen

Neliöiden kanssa ei tarvinnut kikkailla, kun maalle ra­kennettiin. Luvan sai helposti juuri Päivin ja Jarille halua­malle talolle. Kokoa sille tuli lähes 300 neliötä.

Lähtökohtana oli Päivin ykköstoive. Aamuauringon pitää osua keittiön ikkunoihin. Näin keittiölle tuli paikka julkisivun oikeaan nurkkaan, jossa on ikkunat sekä itään että etelään. Joskus saa nukkua pitkäänkin ja silti aurinko odottaa keittiössä…

Jari halusi ehdottomasti niin ison eteisen, että isoa­kaan vierasjoukkoa kätellessä ei töni ketään. 20-neliöisen eteisen lisäksi sisääntuloon rakennettiin vielä perinteinen lasikuisti, jossa pelargoniat kukkivat ympäri vuoden. Pe­rusvaatimuksia olivat edelleen iso tulisija ja paikka pitkälle ruoka pöydälle.

Takalle ja leivinuunille löytyi muurari naapurista. Tu­lisijasta tuli vanhojen oppien mukainen maalaistalon uuni, jonka 6-reikäinen hormikin on tiilistä muurattu. Pelkkään hormiin tarvittiin 2000 tiiltä. Leivinuunin viereen Päivi ja Jari hankkivat vielä valurautaisen Lacunza-puuhellan, joka testatun toimivuutensa lisäksi on kaunis katseltava. Kuori on emaloitu, vetimet ovat kromia ja uuni on ruostu­matonta terästä.

Jarille tuli oma työhuone alakertaan ja Päivin atel­jee löytyy yläkerran aulan sivulta. Päivi on erikoistunut maalaamaan eläimiä ja niistäkin erityisesti lehmiä. Päi­vi on ammattitaiteilija, jolla ei kuitenkaan ole taustalla taideopintoja. Koulutukseltaan hän on graafikko, mikä näkyy hänen töidensä selkeytenä. Akryylimaaleilla kan­kaalle tehtyjä töitä on eri puolilla kotia. Niistä kaikki ovat luonnollisesti myytävänä.

Pariskunta ihailee englantilaisen maaseudun vihreyttä. Uuraisilla on samanlaista tunnelmaa.

Pariskunta pitää aidoista asioista ja englantilaisesta maaseututyylistä. Nämä mieltymykset näkyvät kodin sisustuksessa, jonka perustana ovat punertavat, kuivues­saan kauniisti elävät aihkihirret. Yläkerran levyseinissä on hurmaavia kukkatapetteja ja kalustus on ajaton. Mansar­dikatto rytmittää huoneita omalla tavallaan ja laivankan­siparketti kaikissa huoneissa tuo kotiin oman hohtonsa.

Päivi ja Jari muuttivat maaseututaloonsa kaksi vuot­ta sitten. Kun Vaaran Aihkitalojen ammattimiehet olivat pystyttäneet hirsirungon ja tehneet katon, pariskunta jat­koi rakentamista itse. Jari teki kirvesmies työt ja Päivi hoiti laatoitukset.

Porakaivoa tarvittiin sekä käyttöveden saamiseen että maalämmitykseen. Jätevesiratkaisussa päädyttiin omaan pienpuhdistamoon ja siihen ollaan erityisen tyytyväisiä. Sen toimittanut Meltex todettiin vastuulliseksi toimijaksi ja Jyväskylän yliopisto teki vuoden mittaisen seurantatut­kimuksen puhdistamon toiminnasta.



PYYDÄ TARJOUS
TUTUSTU MALLEIHIN
MIKSI MASSIIVIHIRSI?