Ajatonta asumista uudessa talossa

Ennenaikaan Puustisen perheen kodiksi valmistuneen talon kaltaiset hirsirakennukset olivat tavanomaisia. Nykyään talo lukeutuu ihailtavaan ryhmäan ”harvoin tarjolla”.

Yhtä upea kuin oikein vanha

Uusi vai vanha? Tätä varmasti miettii moni ajellessaan Teiskossa kallion päälle rakennetun kartanonkaltaisen hirsitalon ohi. Harjakattoinen iso talo on ajaton, aina muodissa.

Puustisen pariskunta, Kaisa ja Janne halusivat lähtökohtaisesti kodikseen vanhan talon. Ajatuksissa pyöri vanhoja kouluja ja kartanoita. Kun sellaista ei vastaan kävellyt, ryhdyttiin viime vuonna rakennuspuuhiin. Tontiksi hankittiin puolen hehtaarin kallioinen rinne, Puuston ympäröimä kallionlaki on oiva rakennuspaikka kauas tulevaisuuteen katsovalle talolle. Tällä talolla on aikaa edessään moninkertaisesti edullisesti rakennettaviin elementtitaloihin verrattuna.

Projektina Kaisan ja Jannen taloprojektille oli täysin muoviton talo. Muutenkin rakennusmateriaalit edustavat perinteistä laatua ja rakentaminen on tehty ajasta tinkimättä, perinteisellä ammattitaidolla. Yli 250-neliöinen talo valmistui silti ripeästi. Maatyöt aloitettiin viime vuoden huhtikuussa ja perhe pääsi asumaan täysin valmiiseen taloon vuoden alussa. Projektiin kuului talon lisäksi alapihalle noussut iso varastorakennus. Sekin tehtiin massiivihirrestä.

Perinnetalolle tekijää etsiessään Puustiset löysivät netistä Vaaran Aihkitallot, jonka erikoisalaa ovat pohjoisessa hitaasti kasvaneet, paksut männynhirsit. Niistä höylättiin 240 milliä paksuja seinähirsiä joko tasakorkuisiksi tai 220-300 mm korkeiksi. Vaihtuvakorkuiset hirret antavat talolle perinteisen ilmeen. Vaaran Aihkitalojen pystyttämässä talossa on samanlainen tunnelma kuin aikana, jolloin hirret veistettiin käsin kirveellä. Kuivuessaan puun pinta halkeilee hallitusti. Perinnetalon seinää ihailee vuosikymmenestä toiseen, sen luonnollisuuteen ei kyllästy koskaan. Aihkitalo jos mikä on ekologinen vaihtoehto, ja tunnelmaltaan juuri sellainen mitä Kaisa ja Janne tavoittelivat rakentaessaan lähtiessään.

Vaikka talo ulkoisesti muistuttaa perinnerakennusta, sen suunnitteluun palkattiin arkkitehti. Tamperelainen Minna Nyström-Järvinen antoi talolle Kaisan ja Jannen toiveiden mukaisen pohjaratkaisun. Varsinaista asumista varten talossa on kuusi huonetta kahdessa kerroksessa. Neliöitä on riittänyt tekemään asumisesta väljää ja avaraa huonetilassa.

Perinteinen hirsitalo - keittiö Perinteinen hirsitalo - keittiö

Käsitöinä tehty keittiö ja portaat

Perinnerakentaminen ei päättynyt Puustisten projektissa hirsikehikkoon. Talon sisällä silmä hakee kaikkia yksityiskohtia – lankkulattiaa, korkeita jalkalistoja, käsitöinä valmistettuja peiliovia ja puusepän rakentamia portaita.

Pirkkalalaisella Puutiainen Oy:llä on ollut iso rooli upean kokonaisuuden syntyyn. Puusepänliikkeen isoin urakka on ollut ison keittiön rakentaminen ja paikalleen asentaminen. Keittiö on kooltaan reilut 20 neliötä. Sinne on sovitettu pyöreä pöytä perheen arkiseen ruokailuun. Juhlallisemmin aterioidaan salin puolella talonpoikaisrokokoisen pöydän ympärillä.

Keittiökaapistojen rungotkin ovat massiivipuuta. Niiden yksityiskohdat ovat ihastuttavia lohenpyrstöliitoksia myöten. Kylmäkalusteiden vierestä löytyy siro aamiaiskaappi ja kulmakaappiin on piilotettu käytännölliset astioiden säilytystasot. Teollisesti valmistettujen kulmakaappien LeMans-mekanismit ovat käytännöllisiä, mutta Puutiaisen ratkaisu on vielä toimivampi. Upea ratkaisu eteisen on kiinnitetty messinkitanko, jonka liukupaloilla liikutetaan irrallisia tikapuita – kätevästi viereisessä eteisessä silloin kun niille ei ole käyttöä keittiössä. Yläkaapeissa säilytetään normaaliin tapaan tavaroita, joita ei tarvita päivittäin.

Keittiössä silmää ilostuttaa kalusteiden lisäksi italialainen Lofra-liesi. Rosteripintainen induktiotaso ja kahteen uuniin yhdistelmä on kaunis kuin koru. Kaisa kertoo olevansa valintaan tyytyväinen. Erityisesti kaksi grillistä uunia helpottaa ruoanlaittoa. Festivon isoon kylmäkalustekokonaisuuteen kuuluu myös täyskorkea viinikaappi. Keittiön viimeistelevät kalusteiden messinkivetimet ja värikäs tapetti. Ulkoseinillä ihaillaan luonnollisesti hirsipintaa, satavuotiasta Lapin mäntyä.

Salista löytyy Paula Koivuniemen vanha piano

Puustisten ajattoman asumistyylin viimeistelee sisustus, jossa sana trendi on vältetty sataprosenttisesti. Kalusteista on uutena hankittu ainoastaan salin nahkainen nojatuoli.

Erityisen lämpimän tunnelman kotiin tuovat tapetit, joiden kuvioissa nähdään niin kasveja kuin klassisia ornamentteja. Niitä valitessa Kaisa ja Janne kävivät muun muassa paneeliverstaalla Viilupuu Oy:ssä ja Ritola Oy:ssä.

Klassista kauneutta edustavat myös lähijokirakkaukset, jotka ovat täynnä vanhaa aikakäsityötä. Kaisa löysi ne muutamaa tuhatta vaille valmiina Pihlgren ja Ritola Oy:n mallistosta. Kaunis kylpyhuonekalustus on kuitenkin aivan uusi. Vaaleanpunaiset kylpyhuonekalusteet ovat erityisesti perheen nuorimman, nelivuotiaan Kertun makuun. Hänellä ja pikkusisko Tuirilla on isot huoneet yläkerrassa, mutta toistaiseksi he nukkuvat toistaiseksi samassa huoneessa. Tämän talon huoneisiin kun mahtuu monta sänkyä.

Kalusteista lähes kaikki ovat antiikkia ja valaisimista riippuu säihkyviä kristalleja. Kalusteiden joukossa on sellosta, tavanomainen juoksu ratto ja sijoitettu Jannen kummisedän tekemä kaappikello. Niin ikään sieltä löytyy piano, jolla Paula Koivuniemi on soittanut laulajauransa alkutaipaleilla.

Kokonaisuutena Puustisen perheen koti on ainutlaatuinen, johon tutustuminen suorastaan henkäyttää. Näin pikkutarkasti ajattomuutta vaalivaa kotia pääsee harvoin ihastelemaan.

Juttu on julkaistu Uusi Koti -lehdessä 3/2023


PYYDÄ TARJOUS
TUTUSTU MALLEIHIN
MIKSI MASSIIVIHIRSI?