Kestävää ja kaunista hirrestä

Hirsitalo on suomalaisen asumisen todellinen klassikko. Tänä päivänä perinteinen hirsirakennus kiinnostaa yhä useampia, ja vanhat työtavat ovat päivittyneet modernin ajan vaatimusten mukaisiksi. Kaiken ydin on kuitenkin yhä käsityö ja aito, suomalainen luonnonmateriaali.

Pentti Korhonen ja Vesa Metsänheimo ovat hirsirakentamisen erikoisosaajia. Tässä uudiskohteessa ollaan jo sisätöissä.

Puutyö Metsänheimo on kuopiolainen hirsirakentamiseen erikoistunut yritys. Perinteisiä suomalaisia kädentaitoja vaaliva Puutyö Metsänheimo ideoi, suunnittelee, rakentaa ja remontoi monen kokoisia hirsirakennuksia saunoista ja vajoista suuriin omakotitaloihin. Lähitulevaisuudessa myös hirsirakenteiset rivitalot tulevat olemaan yrityksen rakennuskohteita.

Perinteistä laatutyötä kotimaisesta hirrestä

Vesa Metsänheimo tulee vierastaan vastaan uudenkarhean hirsitalon ovelle. Hiltulanlahdessa sijaitseva Metsänheimon koti on samalla myös esittelytila. Hirsirakentaminen on Metsänheimolle enemmän kuin leipätyö.

– Intohimo käsinveistoon on toimintani perusta. Hirrestä on rakennettu satoja vuosia todella kestäviä, luonnollisesti hengittäviä rakennuksia, jotka ovat kauniita ja pystytettynäkin hiilinieluja. Pitkät perinteet yhdistettynä nykytekniikkaan on tarjonnut minulle mieluisan ammatin alan yrittäjänä. Pidän kunniassa vanhan ajan kirvesmiesmoraalia, jossa tekijä vastaa työnsä jäljestä ja toimii pitkäjänteisesti ja aina laatu edellä. Metsänheimo kertoo, että hirsirakentajaksi ja käsinveistäjäksi oppii parhaiten tekemällä yhdessä kokeneempien rakentajien kanssa.

– Olen käynyt aikoinaan ammattikoulussa kirvesmieslinjan ja hirsirakentajakoulun Toivalassa Sakkylla. Lisäksi on tullut käytyä lukuisia erilaisia lyhytkursseja, joilla on ollut ilo tutustua moniin kokeneisiin hirsirakentajiin. On paljon hiljaista tietoa, jota ei koulun penkiltä tai kirjoista löydy. Katson tärkeäksi kuunnella ja ottaa oppia kokeneemmilta tekijöiltä, näin hirsirakentamisen perinne jatkuu luontevalla tavalla.

Hirsirakentamisen suosio on kasvussa

Kiinnostus hirsirakentamiseen on viime aikoina kasvanut voimakkaasti. Se heijastuu myös käsinveistoon eli pienempiin rakennuksiin laavuista saunoihin ja korjausrakentamiseen, mutta pääpaino on isommissa massiivihirsitaloissa.

– Puutyö Metsänheimon palveluihin kuuluu myös Vaaran Aihkitalojen tehdasvalmisteisten massiivihirsitalojen myynti sekä pystytys Pohjois-Savon alueella. Näissä taloissa yhdistyvät perinnerakentamisen ja teollisen tuotannon parhaat ominaisuudet. Yksilöllisiä hirsitaloja ja -huviloita tehdään massiivisesta perinnehirrestä. Materiaalissa on vahva kädentaidon leima, mutta teollisen hirren tiiveys ja tarkkuus. Vuosittain näitä taloja rakennetaan Suomessa kolmisenkymmentä, mutta määrät ovat kasvussa, Vesa Metsänheimo kertoo.

– Lisäksi Puutyö Metsänheimo tekee puunkaatoa, erityisesti vaativissa kohteissa kuten vaikkapa suuret puut ahtaissa pihapiireissä. Olipa kyseessä sitten suuri pihapuu tai tontin harvennushakkuu, teemme turvallisesti ja ammattitaidolla kaikki metsurityöt, puiden ja risujen kuljetukset sekä myös kantojenjyrsinnän, puualan erikoisosaaja Metsänheimo lupaa.

 

Juttu on julkaistu Savon XPress -lehdessä maaliskuussa 2020, teksti ja pääkuva Olavi Rytkönen. Linkki alkuperäiseen juttuun: HTTPS://WWW.XPRESS.FI/KESTAVAA-JA-KAUNISTA-HIRRESTA/PYYDÄ TARJOUS
TUTUSTU MALLEIHIN
MIKSI MASSIIVIHIRSI?