Rosoa ja kiiltoa

Perinteinen aihkihirsi on komea rakennusmateriaali. Nykytyylin sisustus tuo aitoon hirsihuvilaan mainion kontrastin. Kokonaisuus on kuin elämä itse – sopusointuinen sekoitus rosoa ja kiiltoa.

Vaaran pariskunnan uusi Levi-huvila ihastuttaa kont­rasteillaan. Siellä kohtaavat uusi ja vanha, perinteinen ja nykyaikainen. Valko-harmaa sisustus ja mustaovi­nen keittiö ovat niin ikään hienosti yhteensointuvia luonnollisten hirsiseinien kanssa. Hirsien lisäksi pe­rinteitä huvilassa edustavat tuppilautakatto, yläkerran lautalattia ja koristeena käytetyt heinäseipäät. Lopputulos on Vaaran perheen yhteistyötä; Matti on rakentanut ja Kirsi sisustanut.

Myös pohjaratkaisu on positiivisella tavalla mielenkiintoinen. Vaikka talo näyttää nopeasti ulkoapäin katsottuna perinteiseltä 1,5- kerroksiselta hirsimökiltä, talo tosiasiassa muodostuu erikorkuisista osista ja on rungoltaan huomattavan leveä. Korkeaa, kolmioikkunais­ta oleskelutilaa vastapäätä on kaksi makuuhuonetta. Näiden muo­dostaman neliömäisen tilan keskellä ovat wc ja portaikko, jotka pääs­tään kiertämään ympäri niin eteisen kuin keittiön summasta. Omaan, 1,5-kerroksiseen osaan sijoittuvat keittiö ja yksi kolmesta makuuhuoneesta. Eteinen ja saunatilat muodostavat ma­talan osan talon toiseen päätyyn. Avoparvi on vain varsinaisten huonetilojen päällä.

Keittiö on mainio yhdistelmä avo- ja erillis­keittiötä. Se on omassa tilassaan ja rauhassaan, mutta silti suorassa yhteydessä oleskelutiloihin. Oveton kulkuväylä on leveä, ikään kuin neliö­mäisestä tilasta olisi jätetty yksi seinä rakenta­matta.

Keittiö kerää täydet pisteet myös toiminnal­lisuudellaan ja ulkonäöllään. Kirsi valitsi kaa­pistoihin mustat ovet alas ja vaaleat yläkaap­peihin. Topi-keittiön toimittamien kalusteiden ovet ovat tammea. Kokonaisuuteen sopivat massiivipuiset tasot, kun seinähirret näkyvät hyvin myös keittiössä. Keittiön tummaa ilmettä lisäävät mustat koneet ja ruskeanharmaa lami­naattilattia.

Vaaran pariskunnalle aihkihirret edus­tavat sekä huvia että hyötyä.

Aihkihirret ovat vanhoja lappilaisia mäntyjä, joiden laajasta sydänosasta näkyvät punertavat syyt. Vaaran pariskunnalle aihkihirret edus­tavat sekä huvia että hyötyä. Matin pitkään toiminut yritys Vaaran Aihkitalot Oy työstää aihkihirsiä ja rakentaa niistä huviloita ja taloja. Perheen omat talot ovat luonnollisesti itse aihkihirsistä rakennettuja. Uusi, loppuvuodesta valmistunut Levi-huvila on täysin Matin käsialaa.

– Ylitöinä tehty, Matti tuumaa.

Huvila on rakennettu Levin  Kaakkoisrinteelle vastapäätä Vaarojen vanhempaa loma-asuntoa, joka esiteltiin Uusi Koti -lehdessä kak­si vuotta sitten. Ensimmäinen, hivenen uutta 135-neliöistä pienempi talo on nyt vuokralaisten ahkerassa käytössä.

Vaaran aihkihirsien erikoisuus on vaihteleva korkeus. Seinässä näkyvä höylätty hirsi voi olla 220 tai 300 mm korkea – tai jotakin siltä väliltä. Hirren paksuudeksi Matin sahauksen ja höyläyksen jälkeen jää 220 mm. Aihkihirsiä voisi hyvin kutsua suomalaisiksi designtuot­teiksi. Ne ovat ainutlaatuisia verrattuna lamellihirsiin, joista ylivoi­maisesti suurin osa nykypäivän hirsitaloista rakennetaan.

Huvilan sisäkaton tuppilaudat näyttävät erehdyttävästi kelois­ta sahatuilta. Tosiasiassa ne ovat nonnaalipuuta, jonka reunat on maalattu. Tuote on Matin oma keksintö ja sitä valmistaa ainoastaan Vaaran Aihkitalot Oy. Reunamaalin ei tarvitse olla kelon harmaata maalaus voidaan tehdä millä tahansa asiakkaan toivomalla värillä.

Parven lattian  Matti rakensi yhdeksän tuu­man laudoista. Yli 20 senttiä leveä lauta on ko­meaa ja tammensävyinen Osmocolor sen pin­nassa näyttää tyylikkäältä. Saunaan Matti loihti savusaunan tmmelmaa tummilla väreillä ja yk­sinkertaisilla lauteilla. Lopputulos on enem­män Matin itsensä kuin Kirsin mieleen. Saunan osalta pariskunnan makumaailma ei ilmeisesti kohtaa. Kirsi kysäisi sen nähtyään, että päissä­sikö tämän rakensit…

Kummankin Levi-mökin rakentamisessa on painotettu talon tiiviyttä ja energiatehokkuutta. Matti halusi tehdä omista huviloistaan konk­reettiset todisteet massiivihirsitalon soveltu­vuudesta uusiin energiamääräyksiin. Hirsi­seinä itsessään on tiivis. Kun yläpohjaeristys rakennetaan huolellisesti ja ikkunat sekä ovet ovat laadukkaita, hirsitalosta saa A-energia­luokan rakennuksen. Uuden, huoneistoalaltaan 123-neliöisen huvilan vuosikulutukseksi on laskettu noin 20000 kW. Suorasähkön lisäksi lämmitykseen käytetään ilmalämpöpumppua ja varaavaa takkaa.

Parhaimmillaan satoja vuosia vanhan aihkihirren väri on kaunis. Sisäseinien pintakäsittelyä kannattaa harkita tarkoin. Yleensä aihki­huvilan sisäpinnat jätetään kokonaan käsittelemättä tai se tehdään värittämällä suoja-aineella. Uudessa huvilassa Vaaran pariskunta ko­keili kertakäsittelyä valkolakalla lasten makuuhuoneen seiniin. Lop­putulos on tietenkin makuasia, mutta ei ainakaan huono.

Matti toteaa, että nykyajan tehokkaasti UV-säteilyä vähentävät ik­kunalasit hidastavat hirsien tummumista. Rakentamisajan vaalea väri pysyy hirsissä monta vuotta.PYYDÄ TARJOUS
TUTUSTU MALLEIHIN
MIKSI MASSIIVIHIRSI?